Este deja luna iulie si atentia tuturor iubitorilor jazzului si muzicii in aer liber se indreapta spre un punct mic-mic de pe harta Romaniei, aflat in Banat, in apropierea varfului Semenic.
Parasit, in urma cu 20 de ani, de locuitorii sai germani, si descoperit de romani, care au cumparat aici case de vacanta, atrasi de peisaje si de aerul de munte, Garana este acum un sat infloritor. Inceputurile festivalului de jazz au fost spontane, ca niste cantari intre prieteni, ce au devenit apoi anuale, gazduite in curtea hanului "La Rascruce". Tot mai multi muzicieni romani de jazz au fost atrasi de frumusetea naturii, de spiritul boem de la Garana. Vestea s-a dus, astfel ca din 2004, festivalul a devenit international si s-a mutat intr-o poiana de la intrarea in sat. Garana Jazz Festival a ajuns la cea de-a 14-a editie si se poate lauda ca a adus, de-a lungul anilor, cei mai mari jazzmani contemporani din lume, pe scena dintre brazi: Jan Garbarek, Christopher Lloyd, Mike Stern, Steve Hackett, Victor Wooten si multi, multi, altii. Oamenii isi fac rezervari la pensiunile din sat cu mai bine de jumatate de an inainte, unii strabat tara intreaga si raman peste noapte in corturi, iar in Poiana Lupului, mii de spectatori stau pe busteni, pana la ore tarzii din noapte, cu paturi si haine groase pe ei, pentru a sorbi fiecare nota ce coboara dinspre scena. Chiar daca vine din ce in ce mai multa lume la Garana, iar infrastructura nu este pregatita pentru asta, aici se pastreaza o atmosfera cumva intima, blanda, boema. Este o poveste de succes, foarte rara in lumea jazzului, iar mai toti marii muzicieni ce au cantat aici s-au aratat incantati de idee, de loc si de oamenii intalniti.
Anul acesta, festivalul se va tine intre 22 si 25 iulie, ceea ce inseamna ca propune o zi in plus de concerte fata de anii trecuti, si va insuma 12 recitaluri. Va fi o editie atipica, in c