Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a depus o iniţiativă legislativă prin care doreşte reglementarea activităţii bonelor. Ea vrea ca viitoarele dădace să fie evaluate psihologic cel puţin o dată pe an.
Conform proiectului de lege, pot fi bone persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au împlinit vârsta de 18 ani şi au absolvit învăţământul obligatoriu; au o stare de sănătate bună, atestată de medicul de familie, care se certifică în mod obli-gatoriu cel puţin o dată la un an; prezintă garanţii cu privire la îngrijirea şi la educarea copiilor, evidenţiate prin evaluare socială şi psihologică, ce se realizează în mod obli-gatoriu cel puţin o dată la un an.
Viitoarea lege interzice, printre altele, practicarea acestei profesii de către persoanele care au depăşit limita vârstei standard de pensionare, care au suferit condamnări definitive sau care au membri ai familiei cu sentinţe penale. Viitoarele bone vor primi atestat în urma unor cursuri de pregătire specială, care vor fi organizate sub tutela primăriilor şi a consiliilor locale, unde acestea îşi au domiciliul.
Pot îngriji până la 6 copii
Conform iniţiativei propuse de Roberta Anastase, bonele care doresc să-şi desfăşoare activitatea la domiciliul lor pot să ofere simultan îngrijire pentru cel mult patru copii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi cea de şcolarizare sau pentru cel mult şase minori cu vârsta de peste şase ani.
Au fost condamnate pentru că i-au lovit pe micuţi
Instanţele româneşti au condamnat până în prezent două bone pentru rele tratamente aplicate micuţilor pe care îi aveau în îngrijire. Lovinica Dinu a fost condamnată la o amendă penală de 1.000 de lei, iar Ecaterina Spirea a fost obligată la plata unor daune morale de 2.000 de lei şi la plata a 3.000 de lei, amendă penală.
@N_P