O somitate în domeniul medicinei, profesorul doctor Leon Dănăilă, acum în vârstă de 77 de ani, a revoluţionat neurochirurgia românească: a introdus, în 1981, microscopul în sala de operaţie
Profesorul doctor Leon Dănăilă este cel mai mare neurochirurg din ţară şi printre cei mai buni specialişti în domeniu din lume. La cei 77 de ani continuă să opereze pe creier de mai multe ori pe zi, la secţia de Neurochirurgie vasculară de la Spitalul „Bagdasar Arseni" - singura din ţară - pe care a înfiinţat-o în 1981.
Are la activ peste 20.000 de intervenţii chirurgicale, dintre acestea peste 3.000 de anevrisme intracraniene operate, un record ce îl face unic în lume.
Doctorul a introdus în 1981 în România microscopul operator, un aparat care a revoluţionat neurochirurgia de la noi: rata de mortalitate a intervenţiilor a scăzut fulminant, de la 50% cât era prin metoda clasică până la 4%.
„Adevărul": Ce a însemnat pentru neurochirurgia din România faptul că aţi adus microscopul operator şi aţi început operaţiile pe creier cu acest aparat?
Leon Dănăilă: Când am venit în 1961 se opera după metode clasice. Se deschidea craniul, se ajungea la creier şi tumora se scotea cu degetul. Majoritatea bolnavilor mureau, era o mortalitate operatorie de 50-60%. Am zis că eu n-o să operez niciodată aşa. Aflasem din cărţi că în Apus există metode moderne de a opera şi am avut şansa unei burse Fullbright, de un an, la New York. Bursa era pe cercetare, dar eu voiam să fac clinică, să văd cum se operează. Şi i-am rugat să mă lase să fac asta şi acolo am văzut cum se operează cu microscopul operator, am învăţat această tehnică. Apoi m-am întors la clinică şi am început să operez cu acest aparat. Lucrurile s-au schimbat, mortalitatea a scăzut la 4-5 la sută, deci o diferenţă enormă.
Asta nu a făcut decât să tensioneze relaţiile cu profes