Finala Campionatului Mondial se joacă între cele mai bune două naţionale care n-au câştigat până acum râvnitul trofeu. „Portocala Mecanică“ şi „Furia Roşie“ au ajuns în ultimul act al Mondialului practicând un fotbal ofensiv. Filosofia prin care au făcut-o este însă diferită.
Nu de multe ori se-ntâmplă ca o finală să fie jucată chiar de cele mai valoroase competitoare. Olanda şi Spania au dominat însă fotbalul mondial la nivel de echipe naţionale în ultimii ani.
Mai citeşte şi:
VIDEO Ca şi caracatiţa Paul, vedetele din România au ales Spania
E de-ajuns să amintim faptul că ibericii ajunseseră în 2009 la un şir de 35 de meciuri fără înfrângere, întrerupt de SUA la Cupa Confederaţiilor, în timp ce batavii au pierdut doar trei partide din ultimele 39, iar recordul actual de invincibilitate a ajuns la cota 25! Aşadar, oricare va fi câştigătoarea meciului de astăzi de la Johannesburg, se poate spune că merită cu prisosinţă trofeul.
Mai ales că ambele naţionale aleargă după această distincţie de 80 de ani, de la ediţia inaugurală a Cupei Mondiale: olandezii au mai jucat două finale, pierdute în 1974 şi 1978, iar spaniolii sunt la prima experienţă de acest gen.
Campioana europeană este totuşi marea favorită a întâlnirii, lucru recunoscut în mod paradoxal de foste glorii ale naţionalei „Oranje", precum Johann Cruyff, Ronald Koeman sau Ruud van Nistelrooy.
Lăsând la o parte pronosticurile, inclusiv predicţia controversatei caracatiţe Paul, care s-a „aşezat" pe Spania, incertitudinea planează la Johannesburg asupra identităţii celei de-a opta campioane mondiale din istorie.
Cert e că va fi spectacol pe „Soccer City", ambele combatante practicând un fotbal de atac. Diferă doar maniera în care îşi desfăşoară jocul în jumătatea adversă: olandezii au super-atacanţi, spaniolii au super-mijlocaşi.
@