Recesiunea din ultimii ani a aruncat economiile si finantele lumii in haos, dar privita dupa cativa ani se poate observa ca lumea nu a fost afectata in mod egal, iar pierderile au fost proportionale cu succesul. Cand se va trage linie, se pare ca marile victime ale crizei financiare vor fi barbatii.
Avantajele barbatilor s-au intors impotriva lor, in cele din urma, iar sectoarele dominate de ei, precum serviciile financiare, industria si constructiile au fost cele mai lovite de criza, arata Newsweek.
De asemenea, salariile mai mari ale barbatilor au facut ca ei sa fie primii la taierile salariale. Numai in SUA, barbatii reprezinta doua treimi din cei 11 milioane de oameni care si-au pierdut locul de munca de la inceputul recesiunii.
Tot in SUA s-a inregistrat, in august 2009, cea mai mare discrepanta de dupa razboi: 11% din barbatii apti de munca erau someri, fata de 8,3% in cazul femeilor. Diferenta s-a mai redus de atunci, ajungand la 9,9% pentru barbati si 7,8% pentru femei.
Cifrele l-au determinat pe Larry Summers, consilierul pe probleme economice al lui Barack Obama, sa afirme ca peste cinci ani, cand economia isi va fi revenit complet, unul din sase barbati intre 25 si 54 de ani tot nu va avea serviciu.
Iar aceasta situatie nu este intalnita doar in SUA. In Romania, numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost, in luna iunie, de 680.782 de persoane, din care 397.447 barbati. De asemenea, rata somajului masculin este de 8,08% iar rata somajului feminin este de 6,70%, arata statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Incepe o epoca a barbatilor cuminti si casnici?
Daca sunt norocosi, barbatii vor avea sotii care sa aiba grija de ei, mai scriu jurnalistii americani. In SUA, femeile castiga mai