Onoare, stăpânire de sine şi respect pentru adversari, acestea sunt devizele celui care promovează de mai bine de 12 ani artele marţiale la Buzău.
Educat în spiritul disciplinei şi corectitudinii, Florin Burhală povesteşte că la 15 ani şi-a descoperit marea pasiune, cea pentru sportul de contact, în timp ce mergea la concursurile de judo organizate la Buzău.
„În anul 1977 am fost dezamăgit de atmosfera de la un meci de fotbal de pe stadionul din Crâng. De atunci am început să caut un alt sport care să mi se potrivească şi în 1980 am ales să fac judo, după ce am fost spectator la câteva concursuri. Mi s-a părut o disciplină care implică multă seriozitate şi respect, un sport care implică alte reguli", povesteşte Florin Burhală.
Timp de opt ani Florin Burhală s-a perfecţionat în această disciplină sportivă şi a reuşit chiar să obţină performanţe notabile la campionatele universitare.
„Am participat ca student, timp de patru ani, la campionatele universitare. În acea perioadă am reuşit să câştig medalia de aur la întrecerile universitare din 1985 iar anul următor am fost medaliat cu argint. Din 1988 am început să antrenez ca instructor şi ca antrenor din 1991. Ulterior am devenit şi antrenor de arte marţiale", spune Florin Burhală.
Peste ani,0 când posibilităţile materiale i-au permis, sensei Florin Burhală a înfiinţat alături de fratele său clubul sportiv de arte marţiale Sakura din Buzău.
Şi asta pentru că spune Florin, între judo şi anumite stiluri de arte marţiale, ca Aikido, Ju Jitsu sau Kempo există diferenţe foarte mici, mai ales în privinţa filosofiei.
„Filosofia în aceste discipline orientale este relativ apropiată. Ai nevoie de disciplină, stăpânire de sine şi respect pentru adversari, valori pe care nu le regăseşti întotdeauna în alte discipline sportive. Pentru că am făcut atâţia an