PNL şi PSD pregătesc scenariul politic pe care vor să-l pună în practică după moţiunea de cenzură. Demersul celor două partide se anunţă dificil în condiţiile în care Constituţia prevede o procedură complicată pentru declanşarea anticipatelor.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Realitatea TV, că este nevoie de alegeri anticipate atât parlamentare, cât şi prezidenţiale pentru că guvernarea şi majoritatea actuale „au fost construite prin forţare de către unul şi acelaşi personaj care e preşedintele". Antonescu a adăugat că doar alegerile înainte de termen ar genera soluţii politice „sănătoase şi de durată".
Ponta se consultă cu social-democraţii
Ideea anticipatelor este îmbrăţişată şi de social-democraţi. Cu câteva zile înainte ca Antonescu să aducă în discuţie anticipatele, liderul PSD, Victor Ponta, preciza pentru „Adevărul" că va discuta cu acesta despre strategia de urmat pentru provocarea alegerilor mai devreme. Ieri, Ponta şi-a nuanţat afirmaţiile. „Eu mă sfătuiesc cu colegii mei la şedinţa Biroului Permanent şi după aceea avem o reacţie. (...) Acuma, în fiecare week-end fiecare declară orice. Nu mă apuc să comentez, că nu e chestie serioasă", a spus Ponta referindu-se la declaraţia şefului liberal. Alţi doi lideri importanţi ai PSD se pronunţă însă ferm pentru anticipate. Este vorba despre secretarul general Liviu Dragnea şi despre preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase. Acesta scria recent pe blogul personal că PSD mai are nevoie de doar opt voturi pentru a obţine în Parlament o majoritate cu care să doboare Guvernul şi să forţeze alegerile înainte de termen. „Anticipatele pot aduce în fruntea ţării o nouă majoritate care să nu mai fie dominată de PDL", se arăta optimist Năstase.
Şansele Opoziţiei de a-şi pune în aplicare planul cu privire la anticipate sunt însă reduse din cauza prevederilor Constituţiei. Scenari