Premierul Emil Boc a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, un nou set de măsuri anticriză: reducerea numărului de secretari de stat, înjumătăţirea subprefecţilor şi concedierea a mii de angajaţi din ministere şi agenţii guvernamentale.
Toate astea după ce Executivul a majorat TVA de la 19% la 24% şi a redus salariile bugetarilor cu 25%. Cred că este de prisos să mai punem în discuţie măsurile pe care ar fi trebuit să le ia Guvernul. Am scris despre aceste lucruri de mai multe ori, la fel cum au făcut-o şi colegii mei de la „Forbes România". Ceea ce trebuie însă sublinitat este momentul în care premierul ia astfel de decizii. Să vii la jumătatea anului 2010 şi să anunţi că vei face concedieri masive în sistemul bugetar, mi se pare de-a dreptul sardonic, din moment ce toate aceste lucruri trebuiau făcute încă din ianuarie 2009.
În ziua în care premierul anunţa marile restructurări, am recitit interviul realizat, la sfârşitul lunii mai, de colegii mei Ion M. Ioniţă şi Ovidiu Nahoi, cu ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov (40 de ani). Un specialist care a lucrat pentru Banca Mondială în ţările din sud-estul Asiei, în Rusia, în Argentina, pe vremea în care aceste state s-au confruntat cu situaţii economice dificile. Djankov spunea că, odată instalat acum un an, Guvernul de la Sofia a luat decizii rapide: în numai două săptamâni a redus cheltuielile bugetare cu 15%, fapt care i-a ajutat pe vecinii noştri de la sud de Dunăre să depăşească situaţia dificilă de la sfârşitul lui 2009 şi începutul lui 2010.
În plus, la sfârşitul acestui an, scăderea numărului de posturi în sectorul bugetar va ajunge la 15%-20%, iar cheltuielile se vor contracta cu încă 14%. Pe cale de consecinţă, în 2011, taxele vor fi menţinute la nivelul actual (cota unică de 10%, TVA 20%), ceea ce va face din Bulgaria o ţară extrem de atractivă pentru investitori. Din păcate pentr