Mihaela Albu este profesor universitar în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică din Universitatea Politehnică Bucureşti. Are o experienţă internaţională bogată, cu burse şi proiecte de cercetare desfăşurate în toată Europa de Vest şi în Statele Unite ale Americii.
Face parte din comitetul director al Asociaţiei Fulbright Alumni, iar în acest moment beneficiază de o a doua bursă Fulbright la Arizona State University, unde realizează un proiect de cercetare în domeniul Reţelelor Inteligente de Energie.
Interviu acordat în exlusivitate pentru Voci pentru România şi evz.ro
Aveţi o listă impresionantă de proiecte. Care ar fi cele care vă plac cel mai mult, care vă sunt aproape de suflet?
Mihaela Albu: Aş enumera proiectele grupându-le ingineresc, să-i spunem, pentru că sunt inginer. Mai întâi, dintre cele strict profesionale aş menţiona un proiect european care se apropie de final, pe tema introducerii generatoarelor sincrone virtuale capabile să ofere o soluţie la scăderea masei inerţiale din sistemele energetice actuale. În echipă am reuşit să aduc specialişti din electrotehnică, energetică, electronică, inclusiv studenţi masteranzi şi doctoranzi. Am învăţat să colaborăm cu partenerii din Olanda, Germania, Spania şi să nu cedăm în faţa evidenţei că derularea proiectelor de cercetare europene este încă aproape imposibilă.
Din fericire, avem o echipă care învinge birocraţia cu pasiunea pentru soluţia care „se învârte”. Ca să fiu explicită: atât eu, cât şi câţiva colegi am avansat personal o parte din cheltuielile proiectului, pentru că unul dintre funcţionarii din instituţie alocaţi proiectului nostru nu cunoaşte suficient limba engleză ca să înţeleagă şi să aplice regulile de finanţare ale unui astfel de proiect.
Dar iată că am reuşit să demonstrăm, în premieră, viablitatea conceptului tehnic, şi din toamnă