Peste 2.000 de tineri şi un român din Germania fac de zece ani o treabă grozavă: educă românul să-şi gândească viaţa fără a dăuna naturii şi dezvoltă un nucleu de lideri capabili să exporte modelul în marile oraşe ale ţării. Sursa: Cosmin BumbutSursa: Cosmin BumbutSursa: Cosmin BumbutSursa: Dan ArsenieSursa: Dan ArsenieSursa: Dan Arsenie
1 /.
"Ar trebui să vorbiţi cu voluntarii. E extraordinar ce au reuşit să facă în ultimii ani", spune Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social. Prezentatorul TV Cătălin Ştefănescu spune că, pentru el, Tăşuleasa Social este "ONG-ul contemporan", cu realizări, personalitate, atitudine.
Trăitul în haită
Paul Mureşan este unul dintre voluntari. Vorbeşte într-un ritm de zici că e comentator de meciuri la radio. "Dacă mă vedeai înainte de Tăşu. Nu scoteam o vorbă", spune el acum, după experienţa de voluntariat. El spune că, prin voluntariat, a reuşit să "trăiască în haită". Şi să înveţe. "Un lucru e tare fain la voluntariat: se întâlnesc oameni diferiţi, cu calităţi diferite şi toţi lucrează pentru acelaşi scop. Astfel, fiecare membru al grupului are câte ceva de învăţat. Voluntariatul cere şi sacrificii, dar te întoarce cu faţa spre adevăratele valori ale vieţii", spune el.
În vorbăria lui cu simpatic accent ardelean, se citeşte mult entuziasm. Şi o bună capacitate de a trage concluzii, de a analiza probleme, de a găsi soluţii. Paul a terminat grafica în acest an şi se gândeşte că locul său este în lumea desenului animat. Licenţa sa: un desen animat despre relaţia om-natură. O poveste cu o bufniţă şi un şarpe, a cărei morală, ca într-o fabulă, e că omul care pedepseşte natura va fi pedepsit la rându-i. De natură.
Educaţie, nu salubritate
"Săraca natură, s-ar descurca de minune dacă n-am fi noi", spune Alin Uşeriu, la finalul proiectului "Paşaportul Verde". Negrişoara, apă curg