Inundaţiile au distrus aproape 5.000 de hectare de pâmânt, iar culturile oamenilor au fost compromise. Autorităţile au evacuat populaţia din localitatea înghiţită de ape
UPDATE ora 19.30 Avertizarea de pericol rămâne valabilă însă autorităţile spun că sunt pregătite să facă faţă situaţiei. „Din fericire, toate măsurile luate în cursul serii precedente şi-au dovedit eficienţa. La Gârliciu, situaţia este stabilă: nicio casă nu a fost inundată, digul cu lungimea de 1 km şi înălţimea de 4 metri a barat înaintarea apei către drumul ce leagă comuna Gârliciu de oraşul Hârşova, evitându-se astfel izolarea localităţii. Sătenii evacuaţi aseară vor rămâne peste noapte la Căminul Cultural, căci atenţionarea de pericol rămâne valabilă şi nu dorim ca o eventuală rupere a digului să-i ia prin surprindere“, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz.
„La Ciobanu, am pus la punct o strategie de apărare a celor 20 de case din nord-estul localităţii, expuse riscului de inundaţie. Aici vom înălţa, dacă situaţia o va impune, un dig de 2 kilometri, cu o înălţime de 2 metri. În ceea ce priveşte Vadu Oii, am constatat ca presiunea pe dig a scăzut şi nu există vreo ameninţare, situaţia rămâne însă în atenţia noastră. Chiar dacă Dunărea este în scădere, la cea mai mic semn de vulnerabilitate vom interveni prin consolidarea digului“, a mai arătat prefectul.
UPDATE ora 15.32 Primarul din Ciobanu speră ca apele să se retragă cât mai curând. „Aş vrea ca oamenii să se mute înapoi în casele lor, să scăpăm de ameninţarea puhoaielor“, a declarat edilul. El spune că localnicii sunt în siguranţă deocamdată. „Abia mâine va ajunge şi peste noi apa“, a completat Ioan Suciu.
UPDATE ora 13.38 Autorităţile spun că apa este la aproximativ 5-6 kilometri de localitatea Ciobanu. „Apele au scăzut cu aproximativ 60 de centimetri, mâine aşteptăm să ajungă şi la noi. Sperăm ca