Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ciorbea, a avertizat astăzi că situaţia dificilă cu care se confrunţă populaţia nu se va finaliza odaţă cu sfârşitul anului, ci va fi resimţită acut de cetăţenii şi în 2011.
Economist de formaţie, Dăianu a atras atenţia, în cadrul unei intervenţii la Realitatea TV, că acest dialog prin intermediul opiniei publice, purtat de premier şi preşedinte, despre micşorareaTVA, riscă să lase impresia finanţatorilor externi că tot ce a făcut România până acum a fost pentru obţinerea celei din urmă tranşe de la FMI.
"Nu tranşa aceasta este importanţă" a subliniat analistul economic, ci cultivarea unei relaţii constructive cu finanţatorii externi. Ruperea acestor relaţii ar însemna ajustarea la nivel de 7-8% din PIB, un procent foarte important, a spus economistul.
"Disconfortul mare este că acest tip de dialog făţiş poate avea atât consecinţe pe piaţa internă, cât şi afectarea credibilităţii pe plan extern", a precizat Daniel Dăianu.
Reducea TVA nu reduce preţurile
Reducea TVA nu va duce automat şi la reducerea preţurilor, cel puţin nu la nivelul la care erau în momentul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19%, la 24%, a explicat Daniel Dăianu.
"Nu împărtăşesc optimismul că dacă s-ar reveni la TVA-ul de 19%, preţurile ar reveni la valoarea iniţială. Există asimetrii. Ceea ce se duce în sus, nu coboară la acelaşi nivel când a fost eliminată cauza", a declarat fostul ministru de Finanţe.
Referinduse la răspunsul pe care premierul Emil Boc i l-a dat preşedintelui astăzi că impozitarea pensiilor nu va acoperi în totalitate creşterea TVA, Daniel Dăianu a spus că "este posibil ca astfel să stea lucrurile, adică impozitarea pensiilor de sub 1000 lei nu va contrabalansa reducerea de TVA ".
În materie de politică economică, decizia este a Guvernului
Pe de alăt parte, Dăianu a