Bodyguarzii, funcţionarii publici şi metalurgiştii sunt cei mai expuşi în faţa concedierilor din următoarele trei luni şi care au fost anunţate deja la agenţiile de şomaj. Pe lista disponibilizărilor din trimestrul al III-lea al anului se află deocamdată 8.000 de oameni. De zece ori mai puţini decât anul trecut, în aceeaşi perioadă.
Trimestrul care tocmai a început pe 1 iulie ar fi fost primul cu o scădere semnificativă a numărului de concediaţi, de când a început criza, dacă Executivul nu ar fi aprobat prima tranşă de 60.000 de şomeri din cei 100.000 de bugetari.
Până în momentul de faţă, la agenţiile de şomaj au fost anunţate concedieri colective care totalizează doar 8.000 de şomeri, comparativ cu cei 81.000 câţi au fost scoşi forţat din activitate în trimestrul al treilea de anul trecut. Lor li se vor adăuga cei 60.000 de bugetari care vor fi daţi afară din ministere şi din administraţia publică locală ca urmare a ultimelor decizii ale Guvernului.
Citiţi şi:Rata şomajului a urcat la 8,1% în primul trimestru din 2010
La această oră nu se ştie exact când vor fi făcute aceste concedieri, fiindcă urmează nişte proceduri care se întind pe cel puţin două luni. Spre sfârşitul lunii august vor avea loc probabil primele plecări din sistem, astfel încât datele înregistrate acum la ANOFM vor fi date peste cap.
Piaţa muncii se anunţa liniştită chiar şi în comparaţie cu primele luni ale anului în curs: potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), 33.200 de persoane au fost disponibilizate în primele cinci luni ale anului.
Şomerii de la stat, mai numeroşi
În prima parte a lui 2010, mişcările de pe piaţa muncii au înregistrat o premieră importantă: concedierile din rândul bugetarilor au fost mai numeroase decât cele din sectorul privat. Astfel, statistica ANOFM arată că instituţiile şi societăţ