Săptămâna trecută, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, "Sufletul răsunător" al Coreii de Sud a vibrat în inima publicului român. Spectacolul, o incursiune în muzica şi dansul tradiţional coreean, susţinut de artişti profesionişti din "Ţara Dimineţilor Calme", a marcat aniversarea a 20 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.
Cu o expresie artistică ce transcede timpul şi spaţiul venită din misterioasa Asie de Est la Bucureşti, "Coreea, sufletul răsunător" este un spectacol greu de uitat... Dovadă este starea de exaltare "mistică" de la finalul reprezentaţiei, când pleci spre casă cu sufletul vindecat, "exorcizat", armonios acordat universului. Şi cum altfel, de vreme ce muzica şi dansul coreean au ca sursă de inspiraţie ritualurile şamanice şi budismul? Emoţia, culoarea, armonia sunetului sau delicateţea paşilor de dans...
EXOTISM ŞI UNIVERSALITATE
Spectacolul a debutat cu o operă tradiţională Pansori, o poveste epică cântată şi narată de un interpret solo cu acompaniamentul unei tobe. Acesta foloseste gesturi şi mişcări ale corpului (ballin) adecvate pentru fiecare fragment al poveştii. Chunhangga, Simcheongga, Heungbuga, Sugungga şi Jeokbyeokga sunt cele cinci piese reprezentative din repertoriul Pansori, prezente în faţa publicului de mai mult de 200 de ani. Ele exprimă bucuria, tristeţea şi plăcerea vieţii în mod umoristic.
A urmat un răsfăţ vizual: costume fastuoase şi o formă de dans elegantă şi delicată ? "Lumina răsăritului", alcătuită din două piese: dansul curţii regale "Gain Jeonmokdan" şi un dans popular de "Taepyeongmu". Frumuseţe la superlativ oferită de trupa artistică "Pungnyu".
Cea de-a treia reprezentaţie, Sanjo, a mizat pe talentul fiecărui interpret instrumental în parte pentru a crea o armonie generală. Gayageum, Geomungo, Ajaeng, Daegeum, Haegeum şi Piri - instrumentele m