Monica Ţânţaru a învăţat notele muzicale odată cu literele alfabetului. La patru ani cânta la pian, la cinci reuşea să acordeze vioara, iar un an mai târziu fredona melodii populare, în faţa spectatorilor.
Monica spune că iubeşte trei lucruri în viaţă: mama, şcoala şi muzica. „Mami mi-a dat viaţă şi m-a educat, cartea mă ajută să fiu deşteaptă şi cântecul mă îmbogăţeşte, îmi dă aripi, mă face mai sensibilă”, explică eleva Liceului „ Marin Sorescu” din Craiova.
Instruită de la grădiniţă
La vârsta de patru ani a pus, pentru prima dată, mâna pe un pian. Era în plină vară. Nu poate uita momentul când a apăsat pe clapele instrumentului. „Eram aşa de fericită, că nu mai mă dezlipeam de scaun. Ştiu că mersesem la Palatul Copiilor, să mă înscriu la cursuri. Mami îmi tot zicea că trebuie să plecăm, că se făcuse târziu, dar eu parcă nu auzeam decât sunetele scoase de pian. Mă vrăjise”, adaugă fata, care nu conteneşte să vorbească despre emoţiile pe care le-a trăit, în ziua când a luat primele lecţii de pian. „Profesorul Ion Fieraru mi-a spus că pot realiza multe lucruri, dacă îmi doresc cu adevărat şi dacă o să îmi dau silinţa. L-am ascultat”, povesteşte Monica.
"Eu când vreau ceva, obţin!"
După câteva şedinţe, şi-a uimit profesorul cu rapiditatea cu care evoluase. Între timp, Monica a început să se iniţieze în tainele vioarei. „Am auzit, din întâmplare, un om pe stradă care scotea nişte melodii grozave cu vioara. Mi s-au întipărit în minte şi le-am zis alor mei că nu mă las până nu mă apuc şi de vioară. N-au avut încotro. Eu când vreau ceva, obţin”, precizează eleva, care tocmai din acest motiv ia lecţii de canto popular, de patru ani, tot la Palatul Copiilor. „Sunt atrasă de portul tradiţional, de tot ce înseamnă obiceiuri. Am fost crescută la ţară, în Scăpău, din judeţul Mehedinţi, aproape de natură, pe muzica Mariei Ciobanu ş