Creşterea spectaculoasă a cotelor din zilele precedente a făcut ca Dunărea să devină o atracţie turistică pentru locuitorii din alte judeţe, veniţi ocazional în municipiu.
„Nu am crezut că Dunărea poate fi aşa de ridicată. Eu ştiam că Brăila este situată pe un loc înalt. Este într-adevăr ceva spectaculos şi periculos totodată", ne-a declarat dr. Mirela Iordache din Bucureşti aflată în trecere prin Brăila şi care s-a oprit pentru puţin timp să vadă fluviul.
Iată însă că după ce zile întregi apele Danubiului s-au tot umflat ameninţând malurile, astăzi a fost înregistrată prima scădere notrabilă a cotelor fluviului. Cota de astăzi este de 689cm, în scădere cu 9 centimetri faţă de ziua de ieri.
„Atâta timp cât cotele nu sunt sub cota de atenţie de 560 cm, noi vom menţine monitorizarea atentă a digurilor, în special a celor din Insula Marea Brăilei dar şi cele care au creat probleme în trecut, respectiv digul Vărsătura şi Noianu-Chiscani", ne-a declarat maior Ştefan Stoian de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea" al judeţului.
Şi râul Siret a intrat într-o perioadă de stagnare, cota sa la Şendreni fiind de 558 de cm, puţin peste cota de atenţie, care este stabilită la 550 cm.
Specialiştii se aşteaptă în următoarele zile la o scădere semnificativă a debitului fluviului de la 14.500 mc pe secundă la 9200 mc/sec în jurul datei de 17 iulie.
Până la data amintită este prognozată o scădere a cotelor Dunării cu doi metri.