Strasbourg, cunoscut ca "oraşul reconcilierii", este locul în care uiţi că eşti român, englez, turc, ucrainean sau rus. Singura identitate pe care ţi-o asumi odată ajuns aici este cea a străzilor primitoare, a muzicii orchestrelor care răsună în fiecare seară la terase, şi a zâmbetelor localnicilor. În colţul alsacian al Franţei uiţi de tine, ai vrea să o ţii într-o vacanţă, iar jobul să devină un pretext între călătorii. Strasbourg e oraşul care te învaţă să devii liber.
1 /.
Timp de o săptămână, evz.ro a testat Strasbourgul turistic şi vă oferă câteva ponturi despre cum să te distrezi ieftin într-unul din cele mai scumpe oraşe ale Franţei.
Strasbourgul, situat pe malul stâng al fluviului Rin, este traversat de un afluent al acestuia, Ill. Oraşul prinde viaţă primăvara, iar noi aşa l-am cunoscut. "Iarna este tare plictisitor aici. Aproape că nu ai ce face. E frig şi mohorât. Dar cum vine căldura totul devine animat, vin şi turiştii şi e o plăcere să ieşi pe străzi", îmi spune încă din prima zi recepţionera hotelului care ne-a găzduit. E bine să nu vă faceţi prea multe planuri odată ajunşi aici. Sunt însă câteva muzee, străduţe şi clădiri pe care nu trebuie să le rataţi în oraşul care suprinde prin amestecul a două culturi, cea franceză şi cea germană. De altfel, la una dintre ieşirile din oraş poţi traversa Rin-ul pe un pod şi ajungi în Germania.
Foto: Bicicleta, cel mai folosit mijloc de transport în Strasbourg
Prima atracţie a Strasbourgului este La Petit France sau "cartierul de pe apă", aşa cum îl numesc francezii. La Petit France este practic centrul istoric al oraşului, foarte bine conservat, şi situat în zona Grand Ile, locaţie care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988. Pentru a descoperi detaliile de arhitectură ale clădirilor din Le Petit France vă recomandăm o plimbare cu vaporaşul pe Ill sau una cu minitram-ul