Din această lună, bolnavii plătesc cu până la 50% mai mult pe medicamentele compensate. Ministerul Sănătăţii a introdus o nouă grilă de compensare a tratamentului, prin care va deconta cel mai ieftin medicament care conţine substanţa activă necesară pacientului.
Noua lege a compensatelor îi afectează în principal pe bolnavii de inimă, cu afecţiuni neurologice, psihice, cu ulcer, reumatism şi hepatită. Medicii spun că aceştia vor plăti mai mult cu până la 50% pe tratament şi recomandă să nu îl înlocuiască cu unul ieftin, cu efecte mai slabe. Pe de altă parte, bolnavii se plâng că sunt cei mai afectaţi de aceste măsuri şi că vor ajunge să renunţe la mâncare sau la medicaţie, ca să poată supravieţui.
„Abia mai avem ce să băgăm în stomac”
Ioan Grigorescu (68 de ani), din comuna Butoieşti-Mehedinţi, căuta disperat astăzi o farmacie, care să-i elibereze reţeta, fără să-i ceară mai mulţi bani. Bătrânul, cu o pensie de 500 de lei, suferă de inimă, are hipertensiune, de prostată, are probleme la coloana vertebrală şi a fost operat de hematom la nivelul gâtului. Astăzi a luat drumul Craiovei, pentru un control la inimă. Doctorii i-au spus că starea lui începe să se agraveze. „Mi-au zis ca să ţin de regim şi să iau pastilele, ca să mă fac bine. L-aş asculta, dacă aş avea bani. Cu sărăcia asta, abia dacă mai avem ce băga în stomac”, ne-a mărturisit bătrânul, care tocmai ce îşi cumpărase trei covrigi, ca să-şi potolească foamea, după care s-a îndreptat spre farmacie. „Medicul mi-a trecut pe reţetă Tertensiv. Câteva tablete costă 12 lei. Dar farmacista îmi zise că e mai ieftin Ravel, la 2,2 lei, pentru tensiunea mare. Luai de-asta fără mulţi bani. O fi la fel de bun”, a explicat olteanul (foto dreapta jos), în timp ce muşca din covrigul fierbinte.
„Mă furnică oasele de la picioare”
În urma sa, Ileana Matei (65 de ani), er