Expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă, botezată “Dracula – voievod şi vampir” deschisă de joi pentru trei luni de zile la Bucureşti, readuce în centrul atenţiei legendele cu vampiri ce stau în spatele nemiliosului Vlad Ţepeş. Dacă străinii fac bani mulţi pe seama strigoilor, filmele şi cărţile apărute în ultima perioadă o dovedesc, noi încă aşteptăm. Ce să facem cu mitul lui Dracula?
A fost lume multă la vernisajul expoziţiei în cinstea "aprigului domnitor". Curioşi, oamenii s-au plimbat printre tablouri, au analizat portretul voievodului, adus pentru prima oară în România, dar s-au oprit preţ de mai multe minute în faţa vitrinelor cu scrisori, notiţe şi ciorne ale romanului „Dracula” de Bram Stoker. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Nosferatu – Simfonia groazei, la Muzeul de Artă
Ba chiar unii s-au şi fotografiat cu afişele din filmele cu vampiri, luând o postură demnă de un „Dracula” însetat de sânge. Iar în sala amenajată pentru proiecţii unde rulează zilnic până-n octombrie, cât e deschisă expoziţia, filmul Nosferatu – Simfonia groazei, vizitatorii au luat loc pe scaun în ciuda secvenţelor înfricoşătoare pe care le aveau în faţa ochilor. E clar, gustul pentru vampirism există. E drept că mai mult la străini decât la noi.
Voievod sau vampir?
După un tur al galeriei, un vizitator ne-a mărturisit încântat de experienţă că după tot ce se prezintă în expoziţie „Vlad Ţepeş pare mai mult vampir!” Alţii însă nu s-au lăsat înşelaţi. „Nu mi-am schimbat deloc părerea. Cred la fel, e voievod”. „Poate doar străinii şi tinerii mai cred că-i vampir”, ne-a spus o doamnă care totuşi a ocupat un loc pe scaun ca să urmărească filmul Nosferatu.
Aşa că am oprit doi adolescenţi şi i-am întrebat ce cred „voievod sau vampir?” Voievod, au zis în cor tinerii. Doar din cauza lui Bram Stoker Vlad Ţepeş e vampir”. Cu toate acestea, ei sunt convinşi că mitul v