M. King Hubbert este unul dintre cei mai cunoscuti geologi americani in prezent datorita ecuatiilor sale ce demonstreaza epuizarea resurselor de petrol. Dupa ani in care a fost hulit de alti oameni de stiinta, calculele sale s-au adeverit in 1970 cand SUA a atins maximul productiei interne de petrol si de atunci rezervele sale au inceput sa scada.
Hubbert a studiat campurile petrolifere si a prezis corect ca pentru fiecare camp, rata de productie a petrolului va creste pana la un punct si dupa va scadea. Dupa cum se si stie in prezent, petrolul nu este o resursa regenerabila, rezervele actuale s-au format in decursul milioanelor de ani din materiale organice fosilizate, iar dupa cum se observa deja, aceste rezerve au inceput sa scada.
Din cele 20 cele mai importante campuri petrolifere, aproape jumatate au inceput sa scada. Chiar daca uneori productia creste, aceasta se intampla doar golind mai repede campurile petrolifere, de unde si aparenta unui pret relativ stabil.
Este un lucru extrem de ingrijorator daca ne gandim la intreaga scala a lucrurilor. Economia mondiala este dependenta de petrol si daca productia scade, pretul petrolului creste, afectand in consecinta tari din intreaga lume.
Un exemplu in acest sens este criza petrolului din 1973, cand in urma embargoului impus de de OPEC Statelor Unite, pretul a crescut constant si i-a afectat nu numai pe americani, ci si pe europeni, care au fost lasati sa se lupte cu recesiunea economica, inflatie si preturi la combustibili care au crescut pana mult in anii '80.
Momentul in care a fost atins sau se va atinge maximul productie inca este dezbatut, unele agentii si cercetatori alegand anul 2006 ca punctul in care productia a ajuns la apogeu.
Hubbard insusi calculase ca la ritmul din anii '80 culmea ar fi atinsa in 2000, dar oricum calculele nu se