* CNVM, cu mâinile legate la spate, după ce Jovline şi Zalois au refuzat să lanseze OPP
* Cristian Duţescu, reprezentant "East Capital": "A apărut un document care arată că Interagro deţine Amonil"
Suedezii de la "East Capital", care deţin, prin intermediul "Salink Limited", 13,5% din "Amonil" Slobozia, solicită din nou acţionarilor care controlează pachetul majoritar al combinatul de îngrăşăminte să iniţieze o ofertă publică de preluare.
"Salink Limited" a intrat în acţionariatul "Amonil" în iunie 2008, când preţul titlurilor AMO era în jur de 0,08 lei/titlu. De atunci, valoarea participaţiei deţinute la combinat a scăzut cu circa 78%, în condiţiile în care acţiunile AMO se tranzacţionau, în şedinţa de vineri, la preţul de 0,0177 lei. Lansarea unei oferte de preluare la "Amonil" pare astfel cea mai bună posibilitate pentru ca suedezii să îşi facă un exit cât de cât onorabil din companie, având în vedere că ar ieşi în pierdere dacă şi-ar vinde acum participaţia pe Bursă.
Solicitarea suedezilor nu este deloc nouă, aceştia făcând demersuri, încă din septembrie 2008, ca să convingă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare să determine acţionarii care controlează pachetul majoritar al "Amonil" să lanseze o ofertă publică de cumpărare. "Amonil" este controlată de două companii din Belize, Zalois şi Jovline, care deţin 32,19% şi respectiv 18,22% din acţiunile AMO. O societate din Bihor, "Eurorom Trade & Invest", mai are o participaţie de circa 5%, potrivit datelor de pe site-ul Bursei.
"Primul răspuns al Comisiei când am cerut OPP a fost că nu există destule informaţii privind acţionarii Amonil", a spus, pentru ziarul BURSA, Cristian Duţescu, reprezentantul "Salink Limited" în România, adăugând: "Acum au apărut, însă, informaţii noi... am identificat, în urma informaţiilor apărute în presă, un document al Ministerulului Economiei din care a