România anului 2010 nu arată promiţătoare pentu viitor - creşteri de taxe şi impozite, salarii reduse sau chiar neplătite, ajutoare sociale micşorate, scumpirea produselor şi a serviciilor, afaceri eşuate, români datori vanduţi la bancă şi din ce în ce mai multi şomeri. Social şi economic, România suferă lovituri repetate, nici măcar clima temperat-continentală specifică ţării nu mai rămâne "temperată".
Inundaţiile au avariat mii de case şi au distrus din temelii alte câteva sute. Zeci de kilometri de drumuri au fost deteriorate, iar Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat, vineri, că pagubele totale ale inundaţiilor se ridică la aproape 59 de milioane de euro.
În acest iureş, există şi români care vor să-şi întemeieze o familie, stabilindu-se la casele lor, cu speranţa ca nu vor fi luate de ape. Deşi cadrul românesc nu arată favorabil, în ultimii ani au existat progrese în această direcţie, mai ales în ceea ce priveşte îngrijirea copilului.
Aici intervin concediile de maternitate, de creştere a copilului şi, nu în ultimul rând, de paternitate. Progresele înregistrate sunt atât sociale, cât şi legislative, prezente la nivel naţional, dar şi european.
Ce se întâmplă la nivelul Uniunii?
În prezent, membrii Parlamentului European (PE) vor să modifice cadrul legal stipulat într-o directivă a Consiliului UE din 1992 privind situaţia femeilor angajate, care sunt însărcinate sau care au născut.
Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL), cu reprezentanta României - eurodeputata PSD Rovana Plumb, şi Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM), prin vicepreşedintele Edite Estrela, au întocmit un proiect de modificare a directivei 92/85/CEE prin care cer prelungirea duratei concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni, plata integrală a concediului cu o indemnizaţie de