Duminică, 11 iulie, se împlinesc 15 ani de la cel mai cumplit masacru din istoria Europei, de după cel de-al doilea Război Mondial. Mai mulţi şefi de stat şi de Guvern, între care şi preşedintele Serbiei, Boris Tadic comemorează la memorialul din Potocari masacrarea a peste opt mii de musulmani la Srebreniţa.
Duminică, 11 iulie, se împlinesc 15 ani de la cel mai cumplit masacru din istoria Europei, de după cel de-al doilea Război Mondial.
Mai mulţi şefi de stat şi de Guvern, între care şi preşedintele Serbiei, Boris Tadic comemorează la memorialul din Potocari masacrarea a peste opt mii de musulmani la Srebreniţa.
Doar câteva zile le-au luat forţelor sârbo-bosniace să ucidă metodic şi să arunce în gropi comune aproape opt mii de adolescenţi şi bărbaţi din mica enclavă musulmană Srebreniţa, din estul Bosniei Herţegovina. Nu le-a împiedicat nimic, nici măcar faptul că era vorba de o "zonă protejată de ONU".
Dintre miile de victime, 6.500 au fost identificate şi peste 3.700, îngropate la centrul memorial.
Rănile nu s-au închis însă: cu toate că în martie, Parlamentul sârb a condamnat în sfârşit crimele de la Srebreniţa, familiile victimelor nu au încredere în autorităţile sârbe, care nu au recunoscut oficial că a fost vorba de un genocid.
Nici în justiţie nu au încredere, câtă vreme fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, inculpat pentru genocid de Tribunalul Penal Internaţional e în libertate, iar fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic nu a fost şi condamnat deocamdată pentru rolul său.
În fine, Asociaţia Mamelor din Srebreniţa, care a cerut condamnarea "căştilor albastre" ale ONU au pierdut şi procesul la Curtea de Apel de la Haga, împotriva militarilor olandezi, care ar fi trebuit să apere populaţia civilă de abuzuri, dar spun că bătălia continuă.
Duminică, 11 iulie, se împlinesc 15