Chiar dacă economia se afundă în recesiune, încă poţi să acumulezi suficienţi bani pentru a fi în siguranţă la a doua tinereţe. „Forbes România“ îţi arată pe ce instrumente financiare trebuie să mizezi. Încearcă să economiseşti, pentru că oportunităţile de plasare a banilor vor fi astfel mai multe, iar pe termen lung poţi obţine randamente mai mari.
Ne este uşor să ne imaginăm unde ne vom petrece concediul, cum ne vom schimba maşina sau câte etaje va avea casa în care ne vom muta. Planificăm viitorul copiilor, dar nu ne gândim că peste 20-30 de ani ne vom retrage din activitate.
Mai citeşte şi:
8.600 de euro, cea mai mare pensie din România
Pentru că miracolul îmbogăţirii peste noapte printr-un plan spectaculos de investiţii există numai în filme, iar vremea scurtăturilor investiţionale a cam apus (în cazul în care nu faci parte din categoria privilegiată a guvernanţilor), lipsa unui plan eficient de retragere te poate pune în dificultate.
Recuperează pierderile
Nu te amăgi că te poţi refugia dincolo de căderile pieţelor financiare. Dar învaţă să rezişti, să recuperezi pierderile, să-ţi conservi şi să-ţi îmbunătăţeşti portofoliul. Aşadar, nu-ţi abandona planurile de retragere la pensie şi nici nu te amăgi că statul te va proteja. Află de ce deficitele bugetelor de pensii nu mai pot fi finanţate de stat pentru a înţelege de ce trebuie să te îndrepţi către sistemul privat. Anul trecut, fondurile private obligatorii şi facultative au avut randamente care au depăşit 16%. Regândeşte-ţi planurile de acumulare şi află cum îţi poţi revigora portofoliul de investiţii.
Reţine că cea mai bună strategie pentru a-ţi conserva sau chiar majora economiile pe timpul crizei este continuarea investiţiilor. Astfel poţi recupera din pierderi. Trebuie să gândeşti pe termen lung pentru a reuşi să economiseşti suficient şi să-ţi menţii, la pen