La ora la care scriu acest articol (sâmbătă la amiază) se fac încă pronosticuri despre finala Cupei Mondiale la fotbal: care dintre cele două, Olanda sau Spania, va deveni câştigătoarea campionatului mondial? La ora la care articolul de faţă se tipăreşte, finala este jucată, iar rezultatul se cunoaşte.
De aceea, a face un pronosticacum, sâmbătă, pentru jocul de duminică seara, de pe stadionul Soccer City dinJohannesburg (Africa de Sud), este riscant: riscul ca luni dimineaţa, la citirea ziarului,pronosticul să fi fost infirmat (cum se infirmă pe lume foarte multepronosticuri!). îmi asum acest risc, ştiind, între alte, că şi un pronosticinfirmat spune ceva, iar infirmarea însăşi poate fi un fapt grăitor.
Olanda sau Spania? Desigur că o întrebare esterecurentă: după ce Slovacia a învins Italia, Franţa s-a înclinat în faţaAfricii de Sud, după ce pierduse în pregătiri în faţa Chinei, după ce Anglian-a putut învinge nici Algeria, nici SUA, după ce Elveţia a învins Spania –după toate acestea deci – iar Serbia Germania, după ce Germania s-a inhibat înfaţa Spaniei, se mai pot face pronosticuri? Nu cumva rezultatele depind atât demult de capricii şi accidente, încât au prea puţină relevanţă? Sunt, totuşi, posibilepronosticuri, adică anticipări ale rezultatelor, cu grad ridicat deprobabilitate, care se confirmă. în pronosticurile pe care le-am făcut înaintede actualul turneu final de campionat mondial, din Africa de Sud, unele s-auconfirmat. Am anticipat calificarea în optimile de finală a favoritelorclasice, ceea ce s-a confirmat, cu excepţia Franţei şi Italiei. Am anticipat căofensiva acestor două echipe nu va da rezultate, fiind rău alcătuită dinjucători, încât şansele celor două foste campioane ale lumii nu sunt mari. înrest, am anticipat unele câştigătoare ale disputelor care duceau înainte. Acum, aplicând aceeaşi metodă– care presupune, între altele, c