Criza pieţei laptelui a dat naştere unui raport realizat de experţi europeni şi prezentat luni, 12 iulie, la Bruxelles, pe fundalul manifestaţiilor organizaţiilor de lăptari. Experţi europeni cred că această criză a laptelui, pe care producătorii o traversează de mai bine de un an poate fi rezolvată prin crearea unor relaţii contractuale scrise între producători şi restul lanţului comercial, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Criza pieţei laptelui a dat naştere unui raport realizat de experţi europeni şi prezentat luni, 12 iulie, la Bruxelles, pe fundalul manifestaţiilor organizaţiilor de lăptari.
Experţi europeni cred că această criză a laptelui, pe care producătorii o traversează de mai bine de un an poate fi rezolvată prin crearea unor relaţii contractuale scrise între producători şi restul lanţului comercial, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Într-adevăr, dacă preţurile au scăzut dramatic la acest produs, ele au scăzut doar la nivelul producătorilor, reţelele de distribuţie şi toţi intermediari păstrează preţurile neschimbate.
Pentru a proteja interesele acestora, este nevoie de un cadru de reglementare european mai clar, spun însă organizaţiile de lăptari ce manifestează acum la Bruxelles şi pentru care simpla introducere a obligativităţii contractelor scrise nu este o garanţie suficientă.
Comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloş a explicat acum că de asemenea un rol mai clar al organizaţiilor profesionale ale sectorului ar trebui definit.
Criza laptelui nu se va termina odată cu prezentarea acestui raport, care vorbeşte şi despre unele măsuri de piaţă punctuale.
În baza textului prezentat luni miniştrilor europeni ai Agriculturii, Comisia Europeană va face o comunicare, care va fi redezbătută la nivel ministerial, în 27 septembrie, pentru ca până la