Turişti şi oameni de ştiinţă s-au adunat în număr mare în Insula Paştelui şi Chile ca să vadă eclipsa totală de soare care a traversat ieri sudul Pacificului, relatează BBC. Sursa: Reuters
Eclipsa a început la 20.15 ora României la aproximativ 700 de kilometri sud-est de Tonga şi a acoperit Insula Paştelui o oră mai târziu. Populaţia Insulei s-a dublat la 8.000 de oameni cu ocazia evenimentului.
Insula a fost parţial evacuată în urma seismului din Chile, în februarie, iar autorităţile au vrut să demonstreze acum că s-au întors pe harta turismului.
Un adevărat spectacol
Chiar dacă meteorologii anunţaseră nori, cerul a fost senis, iar eclipsa s-a văzut în toată splendoarea. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Eclipsă totală de soare în sudul Pacificului
"A fost ca pe stadion seara cu lumină artificială. Era ca într-o cameră întunecoasă luminată de un bec de 10 watt", a povestit un oficial citat de AP.
"A început ca o umbră. Cerul era albastru, iar vântul a alungat norii. Toată lumea a aplaudat", spune un turist.
"Insula Paştelui este un muzeu în aer liber, iar eclipsa este parte din acest muzeu", a declarat primarul Carmen Zasso
În Tahiti, unde a început eclipsa, mulţimile de microbuşti au luat o pauză de la vizionarea finalaei Campionatului Mondial de fotbal Olanda-Spania.
Eclipsele totale au loc în momentul în care Luna ajunge între Pământ şi Soare, iar cele trei planete sunt perfect aliniate. Evenimentul a fost transmis în timp real de două grupuri de tineri şi cercetători spanioli, care şi-au deschis un mic centru de observaţii în Insula Paştelui.
Următoarea eclipsă solară totală va avea loc peste mai bine de doi ani, pe 13 noiembrie 2012.