Economia romaneasca breveteaza o noua solutie anti-criza. Dupa cecurile fara acoperire, firmele cesionate boschetarilor pentru a scapa de datorii sau intrarile voluntare in faliment, a aparut o noua moda - tot mai multe firme isi obliga partenerii sa accepte plata facturilor restante cu ''discount''.
In recesiune, supravietuirea este la ordinea zilei. Oamenii de afaceri spun ca sa incasezi o factura a ajuns un adevarat sport extrem. Blocajul financiar a crescut atat de mult, incat multe firme au ales sa lucreze la negru, cu sacosa de bani, pentru ca, daca lucrezi prin conturi, risti sa iti incasezi banii peste 6-9 luni, iar de la TVA poti sa iti iei adio. Statul va plati la Pastele Cailor.
Avocatul Gheorghe Piperea, vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, spune ca de la amanarea platii facturilor cu luni de zile, o practica devenita uzuala in economie, s-a ajuns la o alta extrema.
''Sunt multe firme, in special cele mari, ce invart zeci de milioane de lei lunar, care profita de pe urma crizei pentru a-si reduce costurile si chiar, in unele cazuri, a face profit. Isi amana furnizorii la plata 6-9 luni, iar la final vin cu o oferta de nerefuzat - conditioneaza plata acestora de reducerea facturii cu cateva zeci de procente'', spune Piperea, pentru DailyBusiness.ro.
Ai o factura de 10 lei. Iti dau 8. Nu iti convine? Pana sa iti recuperezi banii de la mine, o sa intri in faliment. Cam asa lucreaza o serie de firme mariGheorghe Piperea, vicepresedinte UNPIR
Multi dintre furnizori accepta pentru ca, la randul lor, au facturi de achitat, au furnizori de platit. In plus, daca ar apela la justitie, n-ar rezolva cine stie ce, cel putin nu pe termen scurt.
''La ce foame de bani este in economie, multe firme accepta orice conditie, numai sa incaseze ceva. Alternativa, sa dai in judecata pa