Romania este nemultumita de lipsa de transparenta din acest moment in ceea ce priveste constituirea corpului diplomatic european, a spus in conferinta de bilant la 6 luni de la preluarea mandatului ministrul de externe Teodor Baconschi, aratand ca a vorbit cu Inaltul Reprezentant pentru politica externa, Catherine Ashton, despre necesitatea respectarii proportiei de o treime din personal provenind din diplomatiile nationale. Bucurestiul tinteste un post de director in centrala de la Bruxelles, dar posturi de sef si adjunct de sef de delegatie.
"Am refacut acea lista cu diplomatii cei mai competenti si cu CV-ul cel mai robust. Nu suntem insa singurul stat membru nemultumit de gradul de transparenta de organizare a serviciului din acest moment. Noi intelegem ca e o noua institutie, intelegem ca statele membre cu mai mare influenta exercita aceasta influenta pentru a ocupa pozitiile cele mai relevante din sistem, dar vrem ca prevederile tratatului sa fie respectate intocmai", a spus ministrul de externe referitor la demersurile privind prezenta Romaniei in serviciul diplomatic european.
Serviciul european de actiune externa este in constructie si va dura 2-3 ani operationalizarea acestuia. Iar pana la deplina operationalizare, o treime din personal va fi recrutat din serviciile nationale ale statelor membre. Romania a sustinut mereu existenta unui echilibru geografic, tocmai pentru a optimiza sansele personalului romanesc.
"Vizam ca o treime sa nu provina din Comisie si avem in vedere atat pozitii de sef de delegatie, adjunct de sef de delegatie si in centrala serviciului, care va functiona la Bruxelles sub autoritatea Inaltului Reprezentant, vizam cel putin un post de director. (...) I-am indicat, in cateva intalniri formale sau informale, doamnei Ashton faptul ca asteptarile noastre corespund prevederilor tratatului. Mi-a spus ca va fi