Contele Dracula era crud, insa nu a fost mai rau decat alti lideri din perioada sa: Muzeul National de Arta al Romaniei incearca, printr-o expozitie inedita, sa apropie publicul de adevarul istoric.
Expozitia "Dracula - voievod si vampir" se desfasoara intre 9 iulie si 10 octombrie, la Muzeul National de Arta al Romaniei, la parterul Galeriei Nationale.
Piesa centrala si "vedeta" expozitiei o constituie binecunoscutul portret al voievodului Vlad Tepes, numit deseori in epoca Dracula, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras, dupa cum se arata intr-un comunicat al Muzeului de Arta al Romaniei, remis Ziare.com.
Expozitia va ilustra si conflictele dintre dintre turci si crestini in Europa de Sud-Est in secolele XV-XVIII, dar si mitul vampirismului, asa cum s-a conturat din marturiile despre "fenomenele de vampirism" inregistrate din secolul al XVIII-lea in zone de la granita militara a stapanirii austriece pana in Imperiul Otoman, in contextul conflictelor dintre crestini si musulmani.
"Expozitia este baza pe studii istorice care arata ca legendele legate de Vlad Dracul au aparut pentru a prezenta estul Europei ca pe un taram primitiv si o sursa a raului. Vlad Dracul a fost, fara indoiala, crud, insa nu mai crud decat alti printi din perioada sa. A fost o victima a propagandei din tarile europene", a declarat curatorul austriac Margot Rauch, pentru publicatia The Daily Mail.
De la expozitie nu vor lipsi nici fragmente literare inspirate de legenda printului Dracula si nici filmele, care au avut un rol decisiv in conturarea imaginii contelui Dracula, cunoscut pentru modul sangeros in care isi executa rivalii.
Contele Dracula era crud, insa nu a fost mai rau decat alti lideri din perioada sa: Muzeul National de Arta al Romaniei incearca, printr-o expozitie inedita, sa apropie publi