Valoarea producţiei agricole a scăzut în 2009 cu 2,2% faţă de anul precedent, la 59,9 miliarde de lei, cea mai mare reducere, de 2,8%, fiind înregistrată la producţia vegetală, care s-a cifrat la 35,7 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
În acelaşi timp, valoarea producţiei animale a scăzut cu 1,2% faţă de 2008, la 23,4 miliarde de lei, în timp ce pentru serviciile agricole s-a majorat cu 5,2%, la 751 de milioane de lei, se arată în comunicatul INS, citat de Mediafax. Mai mult, în ceea ce privește structura producției, domină cea vegetală (59,6%), urmată de cea animală (39,1%).
În 2009, ponderea culturilor de cartofi şi de fructe şi struguri a crescut cu 4,3 puncte procentuale, respectiv cu 2,5 puncte procentuale, în timp ce ponderea culturilor de cereale a scăzut cu 7 puncte procentuale, iar a plantelor uleioase cu 0,6 puncte procentuale. De asemenea, structura valorică a producţiei animale pe principalele grupe de produse în anii menţionaţi este relativ asemănătoare. La bovine, ovine şi caprine ponderea a crescut cu 0,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale, iar la porcine ponderea s-a diminuat cu 0,6 puncte procentuale.