În cÂutarea de soluţii pentru reducerea cheltuielilor, oficialii guvernului Marii Britanii au propus înlocuirea softurilor contra cost, precum Windows, cu cele open source, care sunt gratuite, relatează Bloomberg.
Premierul britanic David Cameron le-a cerut luna trecută celor 600.000 de angajaţi din administraţia centrală să găsească soluţii pentru economisirea banilor publici, întrucât Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar record al ţării, de peste 11% din PIB. Ministrul de finanţe, George Osborne, a publicat săptămâna trecută câteva din cele peste 56.000 de propuneri primite, care includ renunţarea la Windows, sistem de operare dezvoltat de Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, stingerea iluminatului în birouri sau centralizarea achiziţiilor de produse de papetărie. Osborne susţine că era de acord cu înlocuirea softurilor contra cost cu variante gratuite încă dinainte de 6 mai, când Partidul Conservator, din care face parte, a venit la putere. "Trebuie să urmăm exemplul companiilor din întreaga lume şi să profităm de tehnologia gratuită", a scris el într-un articol publicat anul trecut în presa britanică. Oficialul a declarat că va cere şi populaţiei să trimită propuneri asemănătoare.
Softurile open source, precum suita de aplicaţii OpenOffice, sistemul de operare Linux sau browser-ul Firefox, sunt alternative gratuite la Windows şi Office, ale Microsoft. Susţinute de companii ca Sun (Oracle) şi IBM, sistemele de operare bazate pe Linux au avansat puternic în ultimii ani din punct de vedere al performanţelor şi interfeţei grafice, utilizarea lor fiind asemănătoare Windows.
Potrivit presei internaţionale, această decizie nu ar fi o noutate, având în vedere că în 2003, guvernul britanic a încheiat un acord cu Sun, producător de servere şi software open source, pentru înlocuirea treptată a programelor contra cost folos