Câteva tipuri de restanţieri sunt feriţi prin lege de penalităţile mari, menite să impulsioneze plata ratelor la timp. Capital.ro a făcut o listă a excepţiilor. Persoanele vizate sunt cele cărora le-a scăzut salariul cu cel puţin 15%, sunt şomere, se află în concediu de boală prelungit sau sunt în curs de divorţ.
Câteva tipuri de restanţieri sunt feriţi prin lege de penalităţile mari, menite să impulsioneze plata ratelor la timp. Capital.ro a făcut o listă a excepţiilor.
Persoanele vizate sunt cele cărora le-a scăzut salariul cu cel puţin 15%, sunt şomere, se află în concediu de boală prelungit sau sunt în curs de divorţ.
Dobânzile penalizatoare care sancţionează neachitarea ratelor la creditele contractate vor putea fi cu cel mult două puncte procentuale peste nivelul celor percepute la împrumuturile luate în aceste situaţii.
Concret, Capital crede că aceste prevederi aproape că îndeamnă debitorii aflaţi într-una dintre aceste categorii să întârzie plata ratelor, chiar dacă şi-au asumat această obligaţie.
Există bănci care susţin că prevederile actului normativ sunt decente. Unul dintre exemplele date de publicaţie este OTP. Această bancă aplică dobânzi penalizatoare cu două puncte procentuale peste cea aplicată la credit tuturor clienţilor, care întârzie la rambursarea ratelor, nu numai categoriilor favorizate de prevederea legislativă.
Dobânzile penalizatoare merg de la zece puncte procentuale peste nivelul celei percepute pentru suma împrumutată la UniCredit Ţiriac până la cinci puncte peste cea aplicată la suma împrumutată, în cazul creditelor negarantate la BCR.
Peste şapte sute de mii de persoane aveau la sfârşitul lunii mai restanţe mai vechi de 30 de zile la rambursarea împrumuturilor. Andreea Pietroşel, despre restanţieri.
Câteva tipuri de restanţieri sunt feriţi prin lege de penalităţile mari, menite să impulsio