A treia încercare pentru principala bancă cu capital autohton, Banca Transilvania (foto), cea mai importantă instituţie financiară din Ardeal şi adevărat motor al economiei Clujului, care a avut efecte asupra instituţiei, a apărut ieri dimineaţă.
După ce a rezistat în 2003 şi 2008 la două încercări care i-au pus soliditatea la încercare, Banca Transilvania (BT) a fost supusă ieri unui nou test de rezistenţă. DIICOT a remis presei un comunicat în care se informa despre trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului de Administraţie (CA) al BT, Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri, sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital.
“Cercetările efectuate de procurorii D.I.I.C.O.T. în această cauză nu au avut ca obiect şi nu au stabilit abateri de la legislaţia bancară şi activitatea
persoanelor juridice - Banca Trasilvania şi Bank of Cyprus Public –Sucursala România, rezultând în mod indubitabil că faptele inculpaţilor au fost săvârşite în nume propriu, fără implicarea unităţilor bancare la care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, se specifică, între altele, în comunicatul menţionat.
Potrivit DIICOT, cei patru ar fi obţinut un profit considerat ilegal, de aproape 200.000 de lei, adică mai puţin de 50.000 de euro. După comunicatul DIICOT de ieri, Horia Ciorcilă a făcut următoarele precizări: “Am fost informat de către DIICOT că împreună cu alte persoane am fost trimis în judecată pentru presupuse activităţi de manipulare a pieţei de capital. Consider acuzaţia complet nefondată, nu am făcut nimic ilegal, nimic care să contravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins că rezultatele finale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate”, a precizat Horia Ciorcilă într-o declaraţie oficială, făcută publică ieri, la aproximativ trei ore de la comunicatul DIICOT. Totodată,