Peste un milion de tablete de medicamente folosite în tratamentul disfuncţiilor erectile sunt vândute anual în România, adică 3.000 de pastile pe zi, relevă un calcul ZF pe baza datelor jucătorilor din piaţă.
Din punctul de vedere al valorii însă, piaţa se ridică anual la peste 7 mil. euro, potrivit datelor companiei de analiza si cercetare de piata Cegedim, iar ritmul de creştere de 40% din primul trimestru al acestui an este greu de egalat de alte domenii din economie.
"Tendinţa este în general de creştere pe măsură ce creşte adresabilitatea, iar noii pacienţi caută şi îşi descoperă problemele la medicul curant. Ca orice alt produs înregistrat în România, preţul nu este stabilit de producător, ci conform ordinului de preţ al Ministerului Sănătăţii", a spus Daniel Popescu, manager corporate affairs al El Lilly, companie care are în portofoliu Cialis şi care alături de Pfizer şi GlaxoSmithKline, dar şi alţi jucători mai noi se bat pe această nişă.
Deşi valoarea pieţei disfuncţiilor erectile este mică raportat la întreaga industrie de medicamente estimată la aproape 2 miliarde de euro anual, avansul considerabil o face deosebit de atractivă pentru companii. În acelaşi timp, românii scot din buzunar peste 100 de lei pentru o cutie de produs dacă este achiziţionat din farmacii. Însă una dintre problemele cu care această piaţă se confruntă este reprezentată de produsele contrafăcute.
"O cale evidentă de a menţine un ritm de creştere care să răspundă nevoii de tratament existente o reprezintă procurarea medicamentelor pentru disfuncţii erectile doar pe căi oficiale, din farmacii, evitând astfel riscul de a cumpăra medicamente contrafăcute. Recent, Pfizer a condus un survey (studiu - n.red.) la nivelul UE care arată că europenii cumpără medicamente din surse ilicite de peste 10 miliarde de euro. O parte importantă din acest comerţ ilegal