10.000 €, plafonul despăgubirilor pentru foştii luptători anticomunişti
Foştii deţinuţi politic primesc încă o palmă de la autorităţile statului român. După ce în anii comunismului au fost anchetaţi, arestaţi, torturaţi şi apoi, după eliberare, urmăriţi de Securitate până la Revoluţie, acum, Guvernul Boc le aplică o nouă umilinţă, stabilindu-le preţul suferinţei: 10.000 de euro. La 30 iunie 2010, Executivul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care modifică Legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic din perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Boc face parte dintr-un lung şir de şicane de care au avut parte foştii deţinuţi politic. În decembrie 2006, Traian Băsescu a citit triumfător în Parlament declaraţia de condamnare a comunismului, pe baza controversatului "Raport Tismăneanu". Atunci, preşedintele le-a promis foştilor opozanţi ai regimului trecut compensaţii materiale pentru suferinţele lor, pentru a avea o bătrâneţe liniştită. Însă abia în iunie 2009 Guvernul a emis Legea nr. 221/2009 care, prin articolul 5, le permitea foştilor deţinuţi politic să acţioneze statul în judecată. Nu a fost aşa simplu! A urmat morişca birocraţiei şi, la final, opoziţia Ministerului de Finanţe faţă de acordarea despăgubirilor.
Conform art. 4. alin. 3 al Legii nr. 221/2009, instanţele de judecată erau obligate să ia toate măsurile pentru obţinerea sau, după caz, reconstituirea dosarelor în care au fost pronunţate hotărârile de condamnare. Primele acţiuni în justiţie ale foştilor deţinuţi politic, din anul 2009, au provocat un haos procedural. Instanţele au trimis cereri de obţinere a sentinţelor către tribunalele militare judeţene unde avuseseră condamnări petenţii. Însă, surpriză, documentele nu se aflau aici, ci la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhi