ToŢti intermediarii în asigurări - agenţi şi brokeri - vor fi obligaţi să urmeze cursuri de pregătire profesională începând cu anul viitor, potrivit unui ordin emis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Pe piaţa locală activează peste 100.000 de agenţi ai firmelor de asigurări şi ai brokerilor, potrivit unor estimări, iar necesitatea pregătirii profesionale, care va aduce costuri în plus, îi va scoate pe unii din această piaţă, în timp ce pentru alţii meseria de agent ar putea deveni un job full-time. În prezent, sunt mulţi agenţi care au un alt job de bază şi vând numai câteva poliţe de asigurare pe an.
"Foarte mulţi fac acest lucru fie part-time, fie temporar, însă odată cu apariţia noilor reglementări se va contura o profesie de agent de asigurări, care va avea o recunoaştere mult mai mare", afirmă Theodor Alexandrescu, directorul general al companiei de asigurări Alico.
Astfel, pentru cei nou-intraţi în sistem, durata cursurilor obligatorii va fi de minimum 50 de ore. Cursurile vor fi organizate de entităţi aprobate de CSA, iar după finalizarea acestora agentul va susţine un examen şi în funcţie de acesta va obţine certificatul de absolvire necesar pentru a profesa.
Ordinul CSA precizează că programele de calificare trebuie să cuprindă cel puţin următoarele secţiuni: legislaţia din domeniul asigurărilor, principiile activităţii de asigurare şi produsele, tehnici de vânzare şi negociere şi etica în vânzări şi protecţia asiguraţilor. Fără certificatul de absolvire intermediarii nu vor mai putea vinde asigurări.
În cazul celor care deja practică meseria de agent, aceştia trebuie să urmeze o dată la trei ani cursuri de pregătire. Pentru persoanele care îndeplinesc funcţii executive în cadrul intermediarilor în asigurări sau în domeniul bancassurance, perioada se reduce la 2 ani.
Directorul Alico afirmă că aceste cur