Mai alarmant, puţini se gândesc să revină în ţară pentru a urma o carieră sau ca să-şi întemeieze o familie.
În vreme ce sute de absolvenţi ai liceelor din Botoşani nu s-au hotărât încă unde să urmeze o facultate, şefii de promoţie au o idee foarte clară: „afară“. Cel puţin 10 elevi de nota 10 au fost declaraţi admişi încă din toamna anului trecut la cele mai prestigioase universităţi din vestul Europei. Aceştia spun că-şi doresc să aibă acces la o educaţie superioară, iar studiile să le fie recunoscute la nivel internaţional. Unii vor studia dreptul la Oxford sau economia la Bruxelles. Fiecare are însă motivele sale de a părăsi România.
„Ce-aş putea să le ofer copiilor mei?“
Andra Agachi, şefa de promoţie de la „A.T.Laurian“, îşi face bagajele. După o selecţie dură, ea a fost admisă la Universitatea Libre Bruxelles din Belgia. Spune că nu-i este uşor să lase în urmă familia şi prietenii. Dar o chinuie o întrebare. „Ce-aş putea să le ofer copiilor mei dacă aş rămâne în ţară?“, a mărturisit Andra Agachi. „Măcar ştiu că o să pot acolo să-mi păstrez integritatea şi libertatea“, a adăugat tânăra.
Aleasă dintre 4.000 de candidaţi
Şi Andra Olaru, şefa de promoţie de la Colegiul Naţional „Eminescu“ a muncit pe brânci. Pentru ea, marea încercare a acestui an nu a fost bacalaureatul, ci admiterea la Oxford. După nenumărate interviuri şi examene, a fost aleasă dintre 4.000 de candidaţi.
„Datorez mult profesorilor care m-au susţinut şi m-au ajutat în toţi aceşti ani. M-au ajutat mediile de 10, participările la olimpiade, dar şi activităţile extraşcolare. A contat şi faptul că am fost membră în Parlamentul Tinerilor“, a spus Andra Olaru.
Zeci de elevi eminenţi au urmat exemplul celor două fete. Există însă şi o excepţie notabilă. Codruţa Cataranciuc, care a luat Bac-ul cu 10 „curat“ rămâne în ţară. Va studia Drept