În cadrul procesului de continuare a restructurării sectorului public din România, Guvernul României a adoptat standardele de cost în administraţie. Astfel, a fost stabilit un normativ de personal, în funcţie de segmentul de populaţie din unităţile administrativ-teritoriale.
Ordonanţa de urgenţă adoptată stabileşte numărul maxim de personal ce poate fi încadrat la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Numărul maxim de personal nu vizează şi personalul finanţat de unităţile administrativ-teritoriale din capitolele bugetare învăţământ, sănătate şi asigurări şi asistenţă socială. De asemenea, s-a stabilit un normativ de personal pentru poliţiile comunitare, viitoarele poliţii locale: comunele, oraşele, municipiile, sectoarele vor avea un post de poliţie locală la 1.000 de locuitori. Judeţele, municipiile şi municipiul Bucureşti - un post la 5.000 de locuitori, iar la populaţia sub 3.500 de locuitori - maxim trei posturi. Normativul de personal pentru serviciile de evidenţa persoanelor este de un post la 6.500 de locuitori pentru comune, oraşe, municipii, un post la 5.000 de locuitori pentru sectoarele Bucureştiului şi un post la 15.000 de locuitori pentru judeţe şi municipiul Bucureşti.
Instituţia Prefectului a stabilit pentru toate cele 76 de unităţi administrativ teritoriale numărul maxim de salariaţi pe care îi poate avea fiecare primărie. „Spre exemplificare, Primăria Baia Mare va putea avea 651 de salariaţi faţă de 757, cât are în prezent. Primăria Cavnic va avea 53 de angajaţi, faţă de 63 câţi sunt în prezent. La fel şi Primăria Şomcuta Mare, care va avea conform legii 69 de posturi în organigramă, faţă de 91 câte sunt în prezent. Primăria Târgu Lăpuş va avea doar 100 de persoane angajate, faţă de 145 câţi sunt acum, la fel şi Primăria Vişeu de Sus, care va avea 127 de angajaţi faţă de 179 câţi sunt acum. La primăriile de comune reduceri m