Ministerul Justiţiei elveţian a declarat că la baza deciziei de eliberare a lui Polanski şi de refuz al extrădării lui către Statele Unite s-a ţinut seama de interesele naţionale. Datorită acestui fapt Polanski este, începând de ieri, un om liber, scrie publicaţia britanică The Telegraph.
Regizorul de origine franco-polonă "nu va fi extrădat în Statele Unite, iar măsurile de restricţionare a libertăţii sale au fost ridicate", a declarat ieri ministrul Justiţiei din Elveţia, Eveline Widmer-Schlumpg. Cu ocazia conferinţei de presă ce a avut loc la Berna, ea a ţinut să precizeze că "cercetările aprofundate care au fost întreprinse în acest caz nu au permis excluderea cu certitudine a posibilităţii ca cererea de extrădare înaintată de autorităţile americane să conţină un viciu de procedură".
Celebrul cineast de origine poloneză fusese acuzat de autorităţile americane că avusese în 1977 relaţii sexuale cu o minoră de 13 ani, Samantha Geimer, el fiind atunci în vârstă de 43 de ani. Faptele s-ar fi petrecut după o şedinţă foto a fetei, ce avusese loc în vila unei alte celebrităţi de la Hollywood, actorul Jack Nicholson. Mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol - de fapt, de pedofilie - în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Polanski s-a declarat mai întâi nevinovat, dar apoi şi-a schimbat strategia şi s-a declarat vinovat, recunoscându-şi fapta.
În scurt timp după începerea procesului, la începutul anului 1978, Polanski a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu SUA. Potrivit avocatului regizorului, Hervé Témine, Polanski ar fi fugit din Statele Unite deoarece un judecător american urma să denunţe un acord încheiat între părţi, deşi acesta era permis de legislaţia americană, iar regizorul se temea că va fi condamnat la 50 de ani de închisoare dacă aceste z