"Desertificarea" pietei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a atins noi "cote de alarmare" in dimineata de luni. Dupa prima jumatate de ora, lichiditatea (valoarea tranzactiilor) abia depasise 100.000 de lei, nivel la care operatorii care nu au plecat in vacanta sunt tentati mai curand sa vanda in scadere.
Asa s-a intamplat cu olandezii de la MEI Roemenie en Bulgarjie Fonds (RBF) , unul dintre foarte putinele fonduri de investitii straine care au mai ramas pe piata noastra.
RBF este de fapt un fond captiv pe piata noastra, unde are plasate peste 60% din active, iar restul la bulgari. A vandut vineri actiuni la Condmag Brasov de 111.000 lei (26.000 euro), ca urmare a unor "ajustari de portofoliu, prilejuite si de retragerile conjuncturale din fond", a declarat Cristian R. Fader, directorul pentru Romania al Middle Europe Investments (MEI), pentru DailyBusiness.ro. MEI este firma olandeza care administreaza fondul RBF.
Investitorii straini si romani s-au retras, la randul lor, de pe piata, "inca speriati de deciziile politice, de atitudinea Curtii Constitutionale si de cresterea TVA. Asteapta sa vada ce se va intampla in continuare. Au retras bani de pe piata tocmai din aceste cauze si nu cred ca evolutiile de pe pietele externe le vor influenta decizia. Saptamana trecuta, ca si in dimineata aceasta, pietele externe au fost pe verde , dar la noi nu prea s-a simtit", a declarat Darie Moldovan, directorul de operatiuni al casei de brokeraj SSIF Broker, singura care este listata la BVB.
La o ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare, lichiditatea pietei de actiuni abia a trecut de 300.000 de lei (73.000 euro), dar piata futures s-a animat. Speculatorilor valutari le-a revenit pofta de risc. S-au tranzactionat contracte care pariaza pe deprecierea leului fata de euro, in valoare nominala de peste 900.000 de lei (213.000 euro). J