La asta se aşteaptă Universitatea de Stat din Piteşti, care astăzi a dat startul înscrierilor la toate cele 11 facultăţi.
La dispoziţia celor interesaţi au fost puse 900 de locuri subvenţionate, dintre care 16 pentru rromi, şi 2500 cu taxă.
Absolvenţii de liceu trebuie să ştie că doar la trei facultăţi se vor susţine probe eliminatorii, şi anume la Teologie, Sport şi Muzică, la restul specializărilor admiterea fiind pe bază de dosar.
Înscrierea la examen costă 100 de lei, iar după ce vor fi declaraţi admişi viitorii studenţi mai trebuie să plătească încă pe atât, pentru înmatriculare, şi prima tranşă din taxa aferentă anului de studiu. Vor fi scutiţi de plata taxei de înscriere tinerii proveniţi din casele de copii sau din plasament familial, orfanii de ambii părinţi, precum şi copiii cadrelor didactice de la Universitatea din Piteşti, sau ai eroilor martiri din 1989.
Narcis Gabriel Petcu are 18 ani şi a fost primul fost licean care a venit să se înscrie la Facultatea de Mecanică şi Tehnologie.
“Am media 7.05 la bac. Nu cred că am cum să ocup un loc fără taxă, dar măcar am certitudinea că dacă mă ţin de facultate cum trebuie, la final îmi pot găsi un loc de muncă, pentru că facultatea aceasta are parteneriat cu Uzina Dacia”, spune tânărul.
“Cifra de şcolarizare din acest an va fi mult mai scăzută, din două motive: scăderea demografică şi procentul mic de promovare al examenului de bacalaureat”, estimează cancelarul Universităţii din Piteşti, profesorul Gheorghe Bănică.
La universităţile particulare, admiterea a început de acum două săptămâni. Cei care vor să studieze la Spiru Haret au la dispoziţie câte 200 de locuri pentru fiecare din cele 50 de specializări. Înscrierile se fac aici până la 31 iulie. La Universitatea Constantin Brâncoveanu oferta este de 2055 de locuri la studiile de licenţă şi 700 la cele de masterat, perio