Margit şi Viorel Şerban, doi medici - el specializat în diabetologie, ea în pediatrie şi hematologie - au decis, chiar în anul fatal pentru copilul lor, să înfiinţeze un centru medical "pentru ajutorarea copiilor bolnavi", după cum scrie pe frontispiciul Fundaţiei care poartă numele lui Cristian. Au strâns bani de la sponsori din străinătate şi din Romania, şi au construit un spital la Buziaş, dat în folosinţă în 1997. De atunci, peste 16.000 de copii şi tineri din toată ţara, bolnavi de diabet sau hemofilie, au venit aici. Pacienţii nu plătesc nimic pentru tratamente, masă şi cazare.
Doi medici de renume
Un bărbat bine făcut, cu faţa rotundă, barba aranjată şi ochelari de vedere, din spatele cărora ne scrutează privirea unui om plin de energie, chiar şi la cei 68 de ani pe care îi are acum. E aceeaşi vârstă ca a soţiei lui, ne-a spus mai târziu Viorel. Avem în faţa noastră pe şeful Secţiei de diabet de la Spitalul Judeţean din Timişoara, şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din acelaşi oraş. Soţia lui, Margit, este profesor de pediatrie la aceeaşi universitate, dar conduce şi Clinica de pediatrie a Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara. Amândoi sunt membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale. Margit este cea care, în 2001, a făcut primul transplant de maduvă osoasă din România.
De la zero
După ce a coborât din maşină, punându-şi pe cap pălăria de pai, cu boruri largi, care îi dă alura unui explorator, profesorul ne-a invitat să vizităm Centrul din Buziaş. Nu avem prea mult timp la dispoziţie, omul fiind prins, ca în fiecare zi, între munca de la Spitalul din Timişoara şi cea de la Universitate. Tocmai programul încărcat a făcut ca soţia lui să nu poată veni la întâlnirea cu noi. Ceea ce vedem este un deal îmbrăcat cu gazon proaspăt "coafat", pe care sunt "plantate" mai multe clădiri, toate în c