Luna trecută, ouăle s-au ieftinit cu peste 7%, cea mai mare reducere din coşul de consum
Românii au cumpărat alimente cu 0,06% mai ieftine în iunie comparativ cu luna mai, însă per total, preţurile de consum au urcat cu 0,16% luna trecută, inflaţia anuală ajungând la 4,38%, arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Reducerea preţurilor la produsele alimentare - pentru a doua lună consecutiv - s-a făcut simţită pe fondul ieftinirii ouălor cu 7,83% faţă de mai - cea mai mare reducere de la categoria produselor alimentare - , în timp ce citricele şi alte fructe meridionale au fost în topul scumpirilor (+3,21%). Mai mult au costat luna trecută şi fructele proaspete (+2,37%), în rest neexistând variaţii mai mari de 1% ale preţurilor: mierea, de exemplu, a costat cu 0,56% mai mult, iar uleiul comestibil, cu 0,39% în plus faţă de luna mai.
În schimb, serviciile s-au scumpit cu 0,57% în iunie comparativ cu luna precedentă, în condiţiile deprecierii leului faţă de euro, iar preţurile mărfurilor nealimentare au urcat în medie cu 0,16%. În aceste condiţii, inflaţia lunară a avansat cu 0,16% în iunie, însă inflaţia anuală a coborât uşor până la 4,38%, de la 4,42% în mai.
După 1 iulie, însă, odată cu creşterea TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, autorităţile au convenit împreună cu FMI o nouă prognoză de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, de 7,9%, faţă de 3,5%, vechea prognoză.
Recent, guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a arătat optimist, spunând că speră ca rata inflaţiei înregistrată la finele anului să fie mai mică decât cifra din acordul stand-by.
Săptămâna trecută, şi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că inflaţia la sfârşitul anului ar putea fi mai mică decât prognoza negociată de Banca Naţională a României împreună cu FMI. El are în vedere "considerentele psihologice", care n