„Promovabilitate 0“ este eticheta care a făcut carieră în ultimele zile. În carnetele de note ale „repetenţilor“ de la Bac sunt însă note bune. Mulţi dintre elevii fără nicio şansă la testul de maturitate aveau note acceptabile sau chiar bune la clasă.
Până anul acesta ar fi părut o excepţie de la regulă. Cu ocazia acestui Bacalaureat, destul de multe liceee au anunţat că nu au promovaţi, ori doar câţiva elevi au trecut. Li s-a întâmplat, în premieră şi unor elevi bucureşteni, cei care au urmat cursurile Grupului Şcolar Industrial „Timpuri Noi". Promovabilitatea nu mai e la fel de scăzută după contestaţii, dar discrepanţa dintre notele de la clasă şi cele de la Bac rămâne vizibilă.
Mihai Giurea, de pildă, a fost unul dintre cei mai buni elevi ai grupului şcolar şi nu se aştepta la nota dezastruoasă de la examen: 1,35 la matematică. „Aveam 7 în şcoală, dar la Bacalaureat a fost cumplit. Profesorul de la clasă ne‑a predat numai anumite chestii: matricea, logaritmii. Ori la Bac erau lucruri de care nici măcar nu auzisem la ore", povesteşte Mihai. El acuză schimbările din învăţământ. „Sistemul este dereglat. E bătaie de joc!
Acuză inconsecvenţa politicilor educaţionale
"Dacă ştiam că voi da Chimie la Bac aveam grijă să aprofundez şi eu nişte lucruri în clasele a IX-a şi a X-a. Ăştia de la minister să dea o lege care să fie valabilă măcar pentru o perioadă de cinci ani, nu să ne zăpăcească", spunea tânărul care va încerca din nou să ia Bac-ul, în a doua sesiune.
Directoarea liceului, Gabriela Lungu, nu are nici ea explicaţii pentru contra-performanţele elevilor. „Aveau rezultate medii la matematică, 6 sau 7. Nu înţeleg de ce notele au fost aşa de mici la examen", se arată nelămurită directoarea.
Contestaţiile au ridicat promovabilitatea cu 2%
După contestaţii, unii dintre absolvenţii liceului se pot lăuda şi cu diploma de Ba