Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, are pe masă primul autodenunţ al unei companii din istoria de 14 ani a instituţiei şi se pregăteşte să dea verdictul în investigaţia pe piaţa fondurilor de pensii private obligatorii, pe care există suspiciuni de înţelegeri ilegale între jucători.
În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Con cu renţei (CC) a avut primul caz de clemenţă, în urma autodenunţului unei companii care şi-a recunoscut practicile anticoncurenţiale şi a furnizat informaţii despre înţelegerile sale ilegale cu alţi jucători. Chiriţoiu nu a vrut însă să dea detalii despre acest caz, precizând doar că rezultatele anchetei pe piaţa respectivă vor scoate la lumină şi numele companiei care a apelat la clemenţă.
Clemenţa este o practică comunitară care permite com paniilor care se autodenunţă să scape de amendă dacă cooperează cu autorităţile de concurenţă. Re du cerea amenzilor în aceste cazuri poate fi de peste 50%.
De ce ajung companiile să se confeseze Con siliului Concurenţei? "Multe cazuri pot fi gene rate de schimbări la nivelul managementului unei com panii: un director nou care descoperă practicile ilegale ale pre de ce sorului său vrea să rezolve problema prin autodenunţ".
El mai spune că, în prezent, clemenţa este instru mentul de bază pentru scăderea duratei unei investigaţii. Cea mai grea sarcină a unui inspector de concurenţă este să adune informaţii incriminatoare de la companii, în condiţiile în care multe înţelegeri ilegale între jucători pe aceeaşi piaţă nu apar în documente scrise.
Mai mult, Chiriţoiu a introdus în acest an în legea concurenţei reducerea amenzii pentru companiile care îşi recunosc vinovăţia, măsură care ar putea contribui şi ea la reducerea duratei unei anchete.
În medie, o investigaţie a CC durează doi ani, însă există în acest moment şi anchete nefinalizate