Doar 10.000 de euro. Atât au hotărât guvernanţii că merită cei care şi-au irosit tinereţea în închisorile comuniste. Deţinuţii politic critică decizia guvernanţilor şi spun că această măsură le las un gust amar. Aceşti oameni au îndurat chinuri groaznice în închisorile comuniste.
Luptătorii anticomunişti trăiesc o altă mare deziluzie, prilejuită de deciziile de austeritate ale Guvernului. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 62/2010, publicată în Monitorul Oficial în data de 1 iulie, Guvernul a stabilit la 10.000 de euro cuantumul maxim al despăgubirilor pentru condamnările cu caracter politic.
Mai mult, s-a stabilit că procedura de emitere a titlurilor de plată pentru despăgubirile aferente imobilelor preluate în mod abuziv va fi suspendată pentru o perioadă de doi ani.
„Suntem foarte trişti, în primul rând sub aspect moral. Ceea ce am făcut noi nu a fost pentru despăgubiri materiale, ci din dragoste de ţară. Nu pot decât să simt un gust amar când văd că pentru alte categori de luptători statul a găsit resurse pentru despăgubiri", a spus Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România.
Condamnat la 15 ani de închisoare
În anii petrecuţi în puşcăriile comuniste, Octav Bjoza a învăţat, într-un mod dureros, ce înseamnă mizeria morală, suferinţa fizică, dar şi puterea celor care nu-şi schimbă principiile nici în faţa celor mai cumplite chinuri.
Octav Bjoza a fost deportat în 14 locuri. Lista locurilor de groază în care a fost închis e lungă şi dureroasă. Omul s-a plimbat pe la Securitatea din Iaşi, Uranus şi Braşov, în închisorile Codlea, Gherla, Jilava, Văcăreşti şi Brăila şi în lagărele de muncă de la Stoieneşti, Periprava şi Grinduş. Deportat în Deltă, a muncit la recoltarea stufului.
„Din 550 de oameni au murit atunci 35. Era iarnă şi munceam de dimineaţă până seara. Eram îmbrăcaţi cu o cămaşă şi cu zeghe