Sub sloganul „Descoperă Sicilia fără taxă de protecţie“, o agenţie italiană de turism propune petrecerea concediului într-un mod mai puţin tradiţional, respectiv prin frecventarea şi vizitarea unor locuri devenite simbol al luptei împotriva grupării criminale Cosa Nostra, latura siciliană a Mafiei.
Este vorba de agenţia Addiopizzo Travel („pizzo" însemnând taxa de protecţie plătită mafioţilor), care-şi cazează turiştii la Palermo şi le oferă mesele în hoteluri, restaurante ori pub-uri care refuză să (mai) plătească renumita „taxă de protecţie" grupărilor mafiote din zonă. În plus, cei interesaţi se pot înscrie în excursii ce includ în itinerariu diverse „obiective" unde s-au desfăşurat episoade sângeroase din războiul declarat Mafiei de către autorităţile italiene.
Prima etapă din acest tur este localitatea Capaci, pe autostrada A29, la câţiva kilometri de Palermo unde, la 23 mai 1992, a avut loc atentatul rămas în istorie sub numele de „masacrul de la Capaci". Acolo au fost ucişi cunoscutul magistrat antimafia Giovanni Falcone, soţia sa, Francesca Morvillo şi trei dintre agenţii de escortă.
Pentru a fi siguri de reuşita atentatului, mafioţii au detonat 500 de kilograme de dinamită ascunsă într-un tunel săpat sub autostradă, folosind ca „punct de referinţă" un frigider plasat pe marginea şoselei. „Masacrul de la Capaci" a marcat una dintre cele mai violente pagini ale luptei împotriva Mafiei şi este strâns legat de atentatul căruia, 57 de zile mai târziu, i-a căzut victimă cunoscutul judecător Paolo Borsellino, amic şi coleg cu Falcone.
Terenuri confiscate
Circuitul turistic propus de Addiopizzo Travel include şi un program de „shopping" în magazine cu alimente şi băuturi a căror materie primă a fost cultivată pe terenuri confiscate Mafiei („libera-terra"). Proprietarii magazinelor în cauză au aderat la campania „Eu nu plătesc taxă de pro