Staţia de epurare a municipiului Oradea funcţionează pe bază de gaz metan. Unitatea foloseşte gazul obţinut prin fermentarea nămolurilor, parte a procesului tehnologic de neutralizare a acestora care are loc în timpul curăţirii apelor uzate.
Economie importantă
"În momentul de faţă gazul metan obţinut asigură jumătate din necesarul de energie electrică şi termică a Staţiei de Epurare, dar suntem doar în perioada de testare şi execuţie a reglajelor", a declarat luni, directorul Companiei de Apă Oradea (CAO), Ovidiu Gavra, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.
Directorul a spus că în prezent funcţionarea pe bază de gaz metan asigură circa 350 kilowaţi oră din necesarul de 750 kilowaţi oră al Staţiei de epurare, reprezentând pentru CAO o economie cu energia electrică de circa 1.000 de euro pe lună.
Conform estimărilor directorului, pentru ca unitatea să devină complet autonomă ar trebui majorată cantitatea de nămol obţinută în cadrul procesului de epurare a apelor uzate. "Acest lucru se va întâmpla odată cu extinderea Companiei de Apă în judeţ. Până în prezent am preluat societatea din Sânmartin şi urmează să o preluăm şi pe cea din Sântandrei, aşa că şi volumul de apă uzată care va intra în Staţia de epurare va creşte", a declarat Gavra.
Investiţie de 11 milioane euro
Înfiinţată în 1910, Staţia de epurare a municipiului Oradea are o capacitate proiectată de 2.200 litri pe secundă şi este una dintre cele mai performante din ţară. Unitatea a fost reabilitată integral prin programul ISPA în cadrul unui contract semnat cu firma PWT Germania în aprilie 2005 iar lucrările au fost finalizate anul trecut. Investiţiile făcute se ridică la 11 milioane de euro, din care circa 5 milioane provin din fonduri ISPA iar diferenţa este asigurată de CAO dintr-un credit BERD.
În prezent noile instalaţii se află în perioadă