Monica Macavei este printre cei mai cunoscuţi croitori din Alba Iulia, din mâinile ei au ieşit nenumărate ţinute deosebite, de la haine de gală până la costume populare, toate lucrate cu atenţie şi migală.
Născută: la 22 august 1956 la Oarda
Studii: Şcoala profesională de croitorie Arad
Familie: căsătorită, doi copii şi o nepoată
„Am terminat şcoala la Arad şi pe urmă m-am întors acasă. La început am lucrat la atelierul de creaţie de la cooperativa de Progresul. După ce s-a deschis Casa de Modă în Alba Iulia am lucrat pe postul de şefă la raionul de croitorie pentru femei“, a spus albaiulianca. Invazia de produse de după 1989 a dus la închiderea Casei de Modă. Croitoria, la fel ca şi alte domenii care aveau mare căutare în urmă cu 20 de ani nu a mai fost la fel de solicitată.
„De 17 ani lucrez în atelierul de croitorie. Dar acum unii vor numai haine de firmă sau preferă hainele ieftine. Mai avem şi acum clienţi care ne caută pentru a lucra câte ceva deosebit, dar cele mai mult facem modificări. Mai ales tinerii vin la noi cu haine la care ceva nu cade bine şi trebuie schimbat. Acum lumea caută hainele pe internet, fac comandă şi le primesc acasă, dar nu toate măsurile corespund şi nu tote se potrivesc perfect cu ceea ce au văzut pe calculator“, a afirmat spus croitoreasa.
Costume populare din toate zonele judeţului
Pentru a supravieţui acestei perioade mai puţin favorabile meseriei, atelierul s-a profilat şi pe realizarea de costume populare. „Sunt destul de greu de cusut. Cele mai deosebite au foarte multe broderii atât pe ie cât şi pe cheptăraş sau pe poale. La început le trimiteam la brodar la maicile de la Râmeţ. Acum am mai învăţat şi noi şi facem broderiile la maşină. Mărgelele care trebuie însă aplicate se cos cu mâna şi sunt migăloase“, a completat croitoreasa.
Monica Macavei spune că a cusut costume atâ